AmCham a expediat în adresa Ministerului Energiei scrisoarea de poziție, care conține îngrijorările, comentariile și propunerile legate de avizarea repetată a proiectului de modificare a Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale

  • 25.09.2023

Comunitatea AmCham apreciază inițiativa de liberalizare a pieței gazelor, care vine să o consolideze și să o facă competitivă, sigură și durabilă atât în beneficiul consumatorilor, cât și al furnizorilor de gaze.

Proiectul de modificare a Legii nr. 108/2016 conține un set de prevederi care urmăresc, în special, creșterea rezilienței sistemului energetic din Republica Moldova și diminuarea prețului la gazele naturale pentru consumatorii finali. Acest fapt va avea în mod indubitabil avantaje majore, altele trezesc însă îngrijorări în rândul mediului de afaceri.

Astfel, instituirea „componentei de echitate”, în varianta propusă, cumulată cu limitarea consumatorilor de a reveni la furnizorul de gaze naturale în contextul îndeplinirii obligației de serviciu public într-o perioadă mai mică de 12 luni de la desfacerea contractului, va descuraja consumatorii să facă uz de dreptul lor de a-și schimba furnizorul. Din aceste considerente, AmCham Moldova solicită revizuirea acestor instrumente și identificarea altei modalități de soluționare a problemei acumulării devierilor tarifare.

Documentul poate fi vizualizat AICI.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să îl contactați pe Vasile Stepanuc (vasilestepanuc@amcham.md), policy manager AmCham.

Activitatea este desfășurată cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Ambasada Britaniei in Moldova.

Latest Advocacy on the Go