AmCham Moldova își exprimă poziția față de Proiectul de modificare a Legii nr. 209/2016 privind deșeurile

  • 01.03.2023

AmCham Moldova încurajează inițiativele de modificare a cadrului normativ existent în vederea eliminării neconcordanțelor legislative care reprezintă niște impedimente inclusiv la implementarea eficientă a Responsabilității Extinse a Producătorului cât și în contextul reglementării activităților de gestionare a deșeurilor.

Modificările propuse impun obligații suplimentare, inclusiv costuri neprevăzute pentru producătorii de ambalaje, în ciuda faptului că taxarea dublă de mediu pentru ambalaje, conform Legii nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului, nu a fost încă exclusă. Mai mult, astfel de prevederi conform ierarhiei actelor normative prevăzută de Legea nr. 100/2017, trebuie să se regăsească în actele normative secundare de punere în aplicare a legii. 

Legea nr. 209/2016 are un caracter general, stabilind un cadru pentru gestionarea deșeurilor în Republica Moldova iar multe modificări propuse la aceste articole sunt de caracterul unui Regulament special.

AmCham a înaintat comentariile și propunerile la Proiectul de modificare a Legii nr. 209/2016 privind deșeurile prin scrisoarea de poziție care poate fi accesată aici.

Latest Advocacy on the Go