La Chișinău a avut loc cea de-a patra ediție a conferinței „TAXCON”

  • 21.09.2023

„TAXCON'23”, cea mai mare conferință internațională privind impozitarea din Moldova, s-a desfășurat joi, 21 septembrie, la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț Americană din Moldova​ (AmCham Moldova), în parteneriat cu Ministerul Finanțelor și Camera Consultanților Fiscali din România, și s-a aflat la a patra ediție.

Procesul actual de apropiere, iar într-o perspectivă de până în 2030 de aderare a țării noastre la UE presupune armonizarea a aproximativ 1700 de acte normative ce țin de Ministerul Finanțelor dintre care aproape jumătate – de domeniul fiscal și vamal. Aceste ajustări necesită un dialog constant cu mediul de afaceri și sunt orientate spre simplificarea de proceduri, spre concretizări și uniformizări, a remarcat Veronica Sirețeanu, ministrul Finanțelor, în deschiderea „TAXCON'23”.

„Politicile și instrumentele fiscale trebuie să fie predictibile și să ofere un cadru stabil și favorabil pentru afaceri, astfel încât investițiile să prospere, iar odată cu ele economia națională și lucrătorii”, a menționat la rândul său Mila Malairau, directorul executiv AmCham Moldova. În opinia sa, în prezent, cele mai mari așteptări ale mediului de afaceri se referă la optimizarea procedurilor vamale, predictibilitatea sistemelor fiscale, stimularea activității antreprenoriale locale etc.

„Suedia are o colaborare de lungă durată cu Republica Moldova în ceea ce privește reforma fiscală și această conferință marchează începutul celei de-a treia etape a colaborării dintre Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova și Agenția Fiscală suedeză. Colaborarea are ca obiectiv principal sprijinirea reformelor de management intern în cadrul Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova, schimbul digital internațional de informații privind impozitele și promovarea unei abordări orientate către client față de plătitorii de impozite”, a specificat E.S. Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

„SUA se angajează să susțină Guvernul RM în dezvoltarea economiei. Acest sprijin include stimularea inovațiilor, promovarea economiei digitale, atragerea investițiilor și crearea oportunităților de muncă ce încurajează lucrătorii să rămână și să revină în țară”, a subliniat Laura Hruby, șef adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău. „TAXCON este o platformă esențială în acest sens, ce valorifică expertiza colectivă impresionantă a tuturor celor prezenți la conferință și efortul de a aborda provocările stringente în finanțe și guvernanță, a promova creșterea economică a Republicii Moldova și a accelera integrarea europeană.”

Aproximativ 300 de participanți s-au înregistrat la conferința „TAXCON”, dedicată profesioniștilor în domeniul fiscal și contabil, autorităților publice, mediului academic și științific, precum și comunității partenerilor de dezvoltare.

Principalele teme de pe agenda conferinței s-au referit la administrarea fiscală – excelență prin conformare voluntară, politicile fiscale pentru combaterea concurenței neloiale – aspecte naționale și internaționale, administrarea vamală prin prisma noului Cod vamal, relațiile de muncă și impozitare.

La conferință au participat șase experți internaționali și 15 specialiști autohtoni.

Evenimentul a fost organizat cu suportul USAID Moldova și al Ambasadei Suediei la Chișinău și are în calitate de partener media publicația Monitorul.fisc.md.   

Latest AmCham News