News


AmCham

Members Spotlight

Current number of members131

Lipsa de transparență și de consultări cu mediul de afaceri pe marginea excluderii plafonului contribuției individuale de asigurări sociale

January 19, 2017

Recent, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ”Legea BASS 2017” (Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017) precum și anumite modificări la Legea privind sistemul public de asigurări sociale (nr. 489-XIV din 8 iulie 1999), Legea privind îndemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale (nr. 289-XV din 22 iulie 2004).

Astfel, se menține la 6% cota contribuției individuale de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați, cu excluderea plafonului pentru stabilirea bazei de calcul.

Totodată, în scopul calculării îndemnizațiilor de asigurări sociale a fost instituită plafonarea bazei de calcul. Prin modificările efectuate, aceasta nu poate depăși suma a cinci salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv, înmulțită cu 12 sau cu numărul de luni în care persoana a realizat venitul asigurat.

Subiectul a sensibilizat mediul de afaceri în general, din acest considerent AmCham a remis o scrisoare comună din partea a 3 asociații de business.

Mai multe detalii aici


2019 AmCham General Sponsors

FinComBank MAIB NCH SEBO