News


AmCham

Members Spotlight

Current number of members134

Modul de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 674 din 31 mai 2016, „Cu privire la ziua de odihnă din luna iunie 2016”, abordat de AmCham

June 1, 2016

AmCham a semnalat îngrijorarea mediului de afaceri față de încălcarea procedurilor de adoptare și punere în aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 674 din 31 mai 2016, prin care a fost declarată ziua de 1 iunie - Ziua ocrotirii copilului, în calitate de zi de odihnă, iar ziua de 25 iunie – lucrătoare. 

Declararea zilelor de sărbătoare nelucrătoare reprezintă un subiect de interes public major, având în vedere impactul semnificativ avut asupra planificării activității instituțiilor de stat și întreprinderilor din toate sectoarele economiei naționale. Prin urmare, în vederea asigurării previzibilității efectelor acestei categorii de acte administrative, este importantă respectarea procedurii de consultare prealabilă și evaluare a impactului socio-economic și de altă natură.

Printre încălcările, semnalate de AmCham, se numără absenţa publicării în Monitorul Oficial al RM, şi nerespectarea principiului transparenţei. În consecinţă, actul normativ menționat supra, adoptat, dar nepublicat anterior punerii în aplicare a creat o situație incertă pentru mediul de afaceri. În lipsa unei baze legale, mediul privat a activat în regim ordinar pe data de 01 iunie, iar recuperarea zilei pe 25 iunie duce la calificarea muncii prestate în zi de repaus sau de sărbătoare nelucrătoare, respectiv retribuire dublă a salariului pentru această
zi (exemplu, în acest sens, servesc instituțiile financiare, instituțiile financiare nebancare, etc., care au sarcina să asigure funcționalitatea proceselor în 25 iunie).

Citiți scrisoarea integral


2019 AmCham General Sponsors

FinComBank MAIB NCH SEBO