News


AmCham

Members Spotlight

Current number of members130

Companiile UP Servicii si Edenred se pronunta pentru mentinerea integrala a facilitatilor fiscale aplicate tichetelor de masa

August 12, 2019

Companiile Edenred si UP Servicii doresc sa atraga atentia Guvernului, Parlamentului si Presedintiei Republicii Moldova asupra riscurilor pe care le comporta anularea facilitatilor fiscale aplicate in prezent tichetelor de masa – un beneficiu social destinat cetatenilor. Consecintele unei asemenea decizii ar fi nefaste pentru toti actorii implicati in proces: salariati, intreprinderi, autoritati publice si parteneri comercianti (magazine, restaurante, cantine, etc.).

Sistemul tichetelor de masa are o finalitate exclusiva: de a raspunde la o cerinta sociala bine identificata, cea a dreptului la hrana a angajatului in timpul zilei de munca si a familiei acestuia.

Legea cu privire la tichetele de masa a fost adoptata in toamna anului 2017, iar implementarea mecanismului de functionare a tichetelor de masa a inceput in luna aprilie 2018, odata cu adoptarea Regulamentului cu privire la modul de operare a tichetelor de masa.

Modificarea cadrului fiscal dupa doar un an de la lansarea acestei inovatii cu caracter social, recunoscute si apreciate de catre angajatii, angajatorii si comerciantii din peste 45 de tari ale lumii, va afecta in mod inevitabil sectorul economic privat din Republica Moldova, si anume:

25% din angajatii din sectorul privat si familiile acestora; cu precadere persoane defavorizate, carora tichetele de masa le asigura un buget alimentar;

peste 650 de companii care acorda tichete de masa angajatilor lor, oferindu-le astfel acces la hrana in timpul zilei de munca;

1300 de unitati comerciale, care au investit in dezvoltarea sistemelor informationale pentru a consolida managementul tichetelor de masa pe tot teritoriul tarii, in beneficiul clientilor lor.
Scutirea de plata contributiilor la asigurarile sociale si impozitele salariale aferente incurajeaza intreprinderile sa participe la alimentarea salariatilor lor. Datorita sistemului simplu si a costurilor mici de aplicare, tichetul de masa este un mijloc eficace ce poate fi oferit salarialilor indiferent de talia intreprinderilor, evitandu-se orice forma de discriminare.

Tichetele de masa motiveaza salariatii. Alimentarea lor regulata le asigura o sanatate buna si duce la cresterea productivitatii.

Tichetele de masa scutesc intreprinderile de investitii suplimentare in locatii si echipamente necesare cantinelor.

Printre toate formele de hrana in cadrul intreprinderilor, aceasta este singura care permite o gestiune perfecta bugetelor de cheltuieli.
Numeroase entitati locale de profil s-au asociat pentru a atrage atentia asupra efectelor negative ale modificarilor propruse de Guvern, printre care un impact la nivel de stat al reformei. Printre acestea se numara Camera de Comert Americana, Camera de Comert si Industrie Franta Moldova, Asociatia Businessului European, Asociatia Investitorilor din Romania, Asociatia IMM-urilor si Confederatia Sindicatelor.

Tichetele de masa nu reprezinta doar un beneficiu care promoveaza alimentatia angajatilor, ci este si un mecanism care contribuie la un ciclu de crestere economica la nivel de tara:

Tichetele de masa contribuie la lupta impotriva economiei informale. Tichetele de masa au incurajat migratia angajatilor de la companiile care practicau remunerarea nedeclarata sau declarata partial catre angajatorii care respecta legea si sistemul fiscal al tarii. Remuneratiile care nu au fost raportate anterior sunt acum raportate prin intermediul tichetelor de masa, datorita faptului ca nu este supus fiscalizarii. De asemenea, acest sistem promoveaza transparenta si trasabilitatea tranzactiilor la comerciantii care accepta tichete de masa. In plus, sistemele dezvoltate de catre operatorii de tichete de masa garanteaza aplicarea standardelor internationale antifrauda si impotriva spalarii de bani.

Tichetele de masa contribuie la cresterea semnificativa a puterii de cumparare a cetatenilor, in special a celor cu salarii mici si prin aceasta contribuie la dezvoltarea economica locala si nationala. Tichetele de masa pot fi utilizate doar pe teritoriul Republicii Moldova in magazinele locale de produse alimentare si, spre deosebire de salarii, nu pot fi utilizate pentru a face economii sau pentru cumparaturi in afara tarii. Acest consum dedicat si local aduce o cifra de afaceri suplimentara intreprinderilor din comert si astfel permit o colectare suplimentara de TVA pentru stat si crearea de locuri de munca.

In 2019, comertul declarat a crescut cu circa 25%. Influenta tichetelor de masa asupra acestei cresteri este confirmata de principalele retele de restaurante si magazine care au adoptat acest sistem.

Tichetele de masa contribuie la imbunatatirea conditiilor de munca. Acordarea tichetelor de masa face ca politicile sociale sa fie mai eficace, avand ca obiectiv final imbunatatirea conditiilor de munca in Republica Moldova. Spre deosebire de salarii, tichetele de masa nu pot fi folosite pentru procurarea produselor de tutungerie si alcool. Alimentatia este unul dintre pilonii sanatatii lucratorilor contribuind activ la productivitatea lor. Unii angajati (cei mai defavorizati) au uneori dificultati in alimentarea familiilor lor pe parcursul lunii. Tichetele de masa garanteaza accesul la o hrana zilnica (un minim pentru ei si familiile lor).

Suntem deschisi sa adaptam tichetele de masa in interesul colectiv al tuturor actorilor implicati, dar dorim inainte de toate sa subliniem sprijinul nostru pentru cetateni, angajatori, comercianti, operatori, adica pentru toti cei care contribuie zilnic la dezvoltarea economica a tarii.


2019 AmCham General Sponsors

FinComBank MAIB NCH SEBO